måndag 26 oktober 2009

#Härnösandgoesgreen!

I lördags var det 24:e oktober, vilket var dagen då människor världen över manifesterade för ett långsiktigt hållbart klimatavtal tas i Köpenhamn nu i december då världens alla ledare träffas under COP15. Jag drog i en manifestation i Härnösand, en ljusmanifestation med ljuslyktor som formade siffran 350. Det var under dagen en central siffra, eftersom forskare är eniga om att det är gränsen för halten av CO2 som vår atmosfär klarar av att ha. 350 ppm, dvs 350 milliondelar. Idag ligger vi på 387. Vi måste ner! Vi klarar av att minska en del genom att utveckla ny teknik, samt energieffektivisera, men vi i västvärlden måste ocksåp inse att vår livsstil är ohållbar. Jag skrev en artikel på området i vår lokaltidning, men de la tyvärr inte upp den som nätupplaga...

Manifestationen i Härnösand drog ca 50 personer, vilket jag var nöjd med, med tanke på att stan är ganska liten. Nedan kommer bild på dels oss alla framför våra ljus, dels på mig när jag håller ett tal.




Idag reser jag med Green Forum till Palestina, vi ska resa runt och träffa olika människor och organisationer där. Ska bli otroligt spännande! Kommer inte ha någon dator med, så vi hörs om en vecka!

torsdag 22 oktober 2009

Härnösandgoesgreen!

Den 24 oktober händer det grejer i Härnösand, i Sverige, och i hela världen. Då är det dags för ”Global Day of Climate Action”, som är en kraftsamling för att signalera till alla politiker och beslutsfattare hur viktigt det är att ett långsiktigt hållbart och globalt rättvist klimatavtal tas på klimattoppmötet i Köpenhamn i december, under COP15. Siffran 350 kommer under dagen vara central, då det är antalet ppm (parts per million) CO2 som är möjligt att ha i atmosfären för att stävja klimatförändringarna. Idag ligger vi på siffran 387.


350 minuters musik kommer att spelas på Södra teatern i Stockholm, 350 dykare kommer att dyka ner i vattnet i Maldiverna, 350 bergsklättrare kommer att fästa en flagga med siffran 350 i Alperna... Och i Härnösand, ordnar Grön Ungdom tillsammans med Miljöpartiet och andra rödgröna oppositionsvänner en manifestation på torget, med 350 tända värmeljus. Vi hoppas att du vill komma dit och tända ett av dessa ljus med oss. En insändare kommer att skickas till tidningen. Vi ses klockan 18.00, precis då mörkret börjar falla, för att tända ljus för klimatet, för människorna och för framtiden! Läs mer om aktiviteterna världen runt på http://www.350.org/


Här finner du kampanjsidan för Härnösands event.

tisdag 20 oktober 2009

Vad ska en säga...

...om gårdagens artikel i Aftonbladet, skriven av Jimmie Åkesson (SD)?! Och jag som trodde att Sverigedemokraterna försökte verka rumsrena nu för tiden... Uppenbarligen inte. I artikeln häver partiledaren ur sig sin främlingsfobi och sitt hat mot det som är för honom okänt. I det här fallet muslimer. Artikeln är helt sanslöst rasistisk, och jag är förvånad att den överhuvudtaget publicerades av Aftonbladet, då ledande jurister menar att artikeln kan vara hets mot folkgrupp. Artikeln innehåller utöver all rasism, en radda lögner, menar bl.a. BRÅ och Säpo.

FLER: Anders Wallner, Maria Ferm

torsdag 15 oktober 2009

A Hard Rain´s A-gonna Fall

Igår var jag och såg på utställningen Hard Rain, skapad av fotografen Mark Edwards. Jag blev otroligt berörd. Sällan har jag sett foton som på samma gång är på något underligt sätt vackra och hemska. Utställningen är uppbyggd med texten i Bob Dylans låt A Hard Rains A-gonna Fall, där varje textrad är illustrerad med ett foto taget någonstans i världen. Den visar, med fotografi, musik och text, på människans litenhet i förhållande till naturen, visar hur orättvist det blir när delar av världens befolkning lever för mer än 5 jordklot, medans andra tvingas ta konsekvenserna av detta, i form av stormar, skogsbränder, torka, översvämmningar, mat- och vattenbrist etc.

Jag grät, och jag kände mig dålig, för mitt sätt att leva. Men jag insåg att dåligt samvete inte räddar någon. Framförallt insåg jag varför jag är grön, varför jag valt att engagera mig politiskt, och varför jag och du, vi alla, har ett ansvar för att människor världen över, ska kunna leva under anständiga förhållanden. Få uppleva världen, naturen. Även imorgon.

"Vi får inte ge upp, säger Mark Edwards, vi vet inte vad som kommer hända i framtiden och vi måste bortse från pessimism och optimism och gå från ord till handling."


Nästa lördag är det Global Day of Climate Action, och vi får alla chansen att visa hur viktigt det är att vi i västvärlden agerar för att stoppa de skenande klimatförändringarna.

onsdag 14 oktober 2009

Och så var det kört...

FRA-lagen röstades igenom i riksdagen igår, trots idogt kämpande från många integritetskämpar. Sanna Rayman skriver att hon förstår om väljare som tidigare röstat på alliansen för de liberala värderingarna kommer att rösta grönt nu, här. Jag suckar trött, och tänker att det är tur att väljarna får ett nytt alternativ om de bara står ut ett år till, en ynka fjärdedel av vad vi klarat redan. Men ett år kan tyckas vara lång tid...

torsdag 8 oktober 2009

Landet, det tillhör dig och mig!

Hittade en bra video på denna blogg. Artister mot nazister har gjort denna videoinspelning:



Haka på bloggarens uppmaning och publicera videon om också du tycker att migration är något positivt, och problemet i själva verket är de högerextrema eller smygrasistiska, vart än i världen de är.

onsdag 7 oktober 2009

Dagens lästips...

Vissa inom den kära styrelse jag sitter i är riktigt aktiva skribenter! Idag tipsar jag om två artiklar där min förbundsstyrelsekollega Christian Valtersson är författare, den ena, om ett önskat öppnare samhälle på Newsmill, tillsammans med Jakop Dalunde, ett av Grön Ungdoms eminenta språkrör, den andra själv , om De Grönas linje vad gäller medborgarlön. Språkrören skriver också tillsammans med de andra rödgröna ungdomsförbunden och UNF en artikel om regeringens drogpolitik, som lämnar mycket övrigt att önska.

Själv jobbar jag järnet för att den jämställdhetskurs som i helgen kommer att gå av stapeln i Sundsvall ska bli så lyckad som möjligt, med allt vad det innebär. Har insett att det inte är lite jobb med att arrangera kurs...

tisdag 6 oktober 2009

In your face, SD!

UNDP, FN:s utvecklingsprogram, släppte i måndags sin årsrapport om den mänskliga utvecklingen i världen (Human Development Report 2009). Sammanfattningsvis säger rapporten att alla tjänar på migration, både mottagarlandet och inte minst personen själv.

Invandrare dränerar inte destinationsländerna på resurser. Istället för, att, som många främlingsfientliga påstår, ta jobben, bidrar invandrare till att skapa fler arbetstillfällen. Det är alltså en win-winsituation för både de länder som tar emot invandre och för emmigranterna själva.

Alla som använder ekonomiska skäl som argument mot migration bör alltså läsa rapporten, för på lång sikt tjänar de länder som mottar invandrare på det. Bland annat kommer rapporten med följande sex rekommendationer till regeringar:

1. Öppna upp befintliga invandringskanaler så att fler arbetstagare kan migrera, särskilt de med låg utbildning.
2. Säkerställ grundläggande rättigheter för migranter, både i fråga om tillgång till grundläggande tjänster som utbildning och hälsa samt medborgerliga rättigheter som rätten att rösta.
3. Sänk transaktions­kostnaderna för att migrera.
4. Hitta lösningar som gynnar både mottagande samhällen och migranterna som de tar emot.
5. Göra det lättare för människor att röra sig inom sina egna länder.
6. Integrera migration i nationella utvecklingsstrategier.

Kanske är den gröna visionen om en värld med fri invandring, där människor får verka och bo där de själva vill, möjlig att uppnå i framtiden...

Fler: Aftonbladet, ETC, e24.se