torsdag 25 december 2008

Den utrotningshotade människan?!

Kanske är det fel uttryck att använda i detta sammanhang, men OMG! Påven varnar i sitt jultal för homosexuella och transsexuella handlingar, eftersom de kan HOTA mänsklighetens överlevnad. Tanken känns sådär hyffsat verklighetsfrämmande... Ursäkta mig, men NÄR senast hotades mänskligheten av utrotning?!

Det översatta talet finns här.

En personlig reflektion är att påven borde ta och se sig omkring och se efter hur situationen i världen  är idag, för att inse att det inte finns någon som helst risk för att homosexualitet/transsexualitet på något sätt kommer att leda till att den mänskliga arten dör ut. Har påven överhuvudtaget sett efter hur det ser ut i världen de senaste 100 åren?

Trist att en person som påverkar så många som påven faktiskt gör ska säga sånt här..

onsdag 24 december 2008

Årets julrim :)

Skrev i år 2 julrim, hade bara två julklappar. Jag skänkte VI-skog till alla jag brukar ge diverse saker till, var uppskattat av nästan alla (tror jag iaf). Jag fick själv en get i Mocambique, mysigt :) Årets julrim såg hur som helst ut som följande:

Jordens sits tycks rätt prekär
Dess framtid torde va´primär!
Att handla rätt är ganska lätt,
så varför leka rysk roulette?
Hur räddar vi då moder jord?
Plantera nåt bra i syd och nord!

Jag lägger också upp ett recept på röd pesto på receptbloggen, den är god och passade fint på mitt vegetariska julbord.

söndag 21 december 2008

galet!

Nu idag (eller snarare någon gång inatt), bestämde jag mig. Jag blev tidigare mailad angående att jag blivit nominerad till GU:s förbundsstyrelse, FS, och jag blev så klart jätteglad! Jag valde dock att inte ställa upp och kandidera eftersom jag inte trodde att jag hade tillräckligt med erfarenhet, eller tid för att kunna ge så mycket som jag skulle önska. Nu har jag ändrat mitt beslut. Jag vill ta chansen att lära mig en massa och jag får helt enkelt se till att få tillräckligt med tid. Det måste gå. Det skulle vara så himla roligt att få sitta med i FS. Så nu peppar jag inför RÅM-09. Det känns stort. Wow. Tack för nomineringen, Hampus, och tack, Maria! 

lördag 20 december 2008

Total makeover..

..av min blog har min broder Hannes hjälpt mig med, tack :) Och nu under jullovet kommer jag att blogga lite mindre, dels för att jag ska ha ledigt och dels för att jag ska hinna blogga på min "kokboks-blog" också. När jag nu kommer igång med den. Jag hade egentligen tänkt börja idag, men jag måste först strukturera upp hur själva boken ska se ut, alltså den riktiga, fysiska boken. Hittade en rolig julkalender idag, iofs är det där med kalendrar snart överspelat, men jag lägger upp länken ändå. Kul idé av Alliansfritt Sverige! Kolla här!

Ny blogg med vegetarisk mat

Kommer under jullovet att skriva en kokbok till mig själv, med vegetariska recept som är bra att ha sen när man flyttar hemifrån. Några kompisar bad mig lägga upp recepten på en blogg också, så att fler kan ta del av recepten, och gärna ge mig tips på bra recept :) Bloggen kommer snart starta, adressen är www.lagavegetariskt.blogspot.com/

tisdag 16 december 2008

I´ve made it!

Jag har klarat det. ÄNTLIGEN! Den jobbigaste terminen under alla mina år i skolan är över. Eller, terminen är ju egentligen inte slut förrän v. 4 nästa år och rent officiellt får vi inte jullov förrän på torsdag, men jag kommer inte ha några fler lektioner i år. Allt som återstår är avslutning och uppsjungning på torsdag.

 Det känns som om jag har längtat efter jullovet sedan veckan efter höstlovet. Den här hösten har rent skolmässigt varit så tung, och eftersom skolan utgör en rätt stor del av mitt liv, så har varit ett jobbigt halvår. Jag vet inte vad det egentligen varit i år, kanske har det med att göra att jag börjat fundera alltför mycket över vad jag ska ha det jag lär mig i skolan till, och helt enkelt insett att det är så väldigt lite av det som ger mig nåt annat än själva betyget, egentligen. Det har varit så himla mycket som känts omotiverat i höst. Så mycket som känts så oviktigt för mig. Jag har verkligen omprioriterat och ändrat inställning till skolan i höst. Alltid tidigare har högsta betyg varit det viktigaste, det enda som betydde nåt. I år har jag inte klarat det. Jag har behövt göra så mycket annat för att må bra och orka med. Jag har känt mig ständigt stressad hela hösten, trots att det inte varit mycket jämt. Trots att vi haft lugnare perioder, har jag aldrig känt mig egentligt ledig från skolan. De enda kurser jag läst i år som jag på riktigt brytt mig om och som jag känt mig intrsserad av har varit sången och psykologi.

Det har varit mycket GU i höst. Det känns som om jag lärt mig mer i GU sen våren 07 när jag gick med, än vad jag lärt mig under mina hittills drygt 11 år i skolan. Jag har i alla fall lärt mig mer som känns relevant och viktigt för mig. Och jag har träffat så många människor i GU, alla är så himla bra! :) 

Det känns himla underligt att jag nu har gått halva min tid på gymnasiet, och att det är lika långt kvar till studenten som det var se jag började gymnasiet. Studenten känns så avlägset, när man tar studenten ska man ju vara vuxen, typ? Jag känner mig inte ett dugg vuxen. Jag har funderat mycket över vad jag vill göra sedan. Tidigare har jag funderat på att plugga till psykolog, det verkar väldigt intressant. Känner många som läser det, de tycker alla att det är super. Men mina betyg kommer inte att räcka. Jag har bra betyg, men jag kommer inte att gå ut med 20,0 som mina bröder gjort. Det är jättehöga intagningspoäng till psykologprogrammet överallt i Sverige nu. Jag är så arg över att man inte längre kommer att ha möjlighet att läsa upp gymnasiebetyg. Jag, och många andra jag pratat med, har känslan av att klarar man det inte nu, gör man det aldrig. Det här är den chans du får, det är nu eller aldrig. Inte konstigt att man känner sig stressad. Taskigt för den som råkar vara mycket sjuk, har en jobbig period eller av någon annan anledning inte klarar av att prestera topp under gymnasietiden. För då är det kört, då kan du kanske inte längre läsa till det du vill. Från och med våren 2010 kommer man inte kunna läsa upp på KomVux såvida du inte har ett IG-betyg. Jag tycker att det är kasst. Verkligen. 

Vad jag vet är i alla fall att jag ska på ett eller annat sätt jobba med att hjälpa människor. Jag skulle verkligen tycka att det vore grymt att jobba med politik, så nu funderar jag på att efter studenten läsa ett år på folkhögskola med politisk eller samhällelig inriktning. Sedan blir det nog kanske statsvetenskap, eller någon liknande utbildning. Jag får se vart det bär. 

måndag 15 december 2008

Skoldebatt i Sundsvall!

Idag har jag varit på debatt på Årstavikens gymnasium i Sundsvall, som företrädare för Grön Ungdom. Det var riktigt roligt. MP representerades av Roy Resare från Sundsvall. Jag var för övrigt enda ungdomen i salen, förutom det 30-tal eleverna från avgångsklasserna på Handelsprogrammet. Eleverna hade i förväg fått skriva frågor som vi skulle förbereda svar till och vi fick också presentera våra partier och de områden vi prioriterar. Många av frågorna var  sådant jag inte kunde svara på, kommunalpolitiska frågor som jag inte är insatt i, exempelvis, varför är skolmaten i Sundsvall så dålig. Well, det beror väl iofs på samma sak i hela landet, kommunerna har stora ekonomiska underskott och tvingas dra ner på det som går, men det var inget jag direkt kunde svara att så här tycker MP om saken. Vissa frågor var dock intressantare, när det handlade om fördelar och nackdelar med friskolor, sexualundervisningen i skolan, huruvida homoäktenskap ska tillåtas, hur man ska lösa det med kollektivtrafik, m.m.
Snubben från folkpartiet pratade lyriskt om liberalism och hur bra det (och dem) var. Han hade dock inget svar på tal när jag frågade vart liberalismen i (FP) fanns den 18/6-08 när FRA-lagen röstades igenom. Han blev ganska tyst.

Senare under debatten diskuterades hur man skulle minska skolket och öka kunskapen och elevernas skolengagemang i Sverige. Alltså, Jag tyckte att det var lite pinsamt att både (fp) och (m):s företrädare i debatten förespråkade att större kontroll ska vara lösningen. Sms-rapporter till föräldrar kom upp. Jag förstår inte hur de tänker. (fp) förespråkar större valfrihet för eleverna vad gäller val av skola et.c., men tror samtidigt att större kontroll från föräldrarnas sida ska bidra till större motivation och ökat engagemang i skolan.. Alltså, alltså...

Företrädaren för Moderaterna kändes ganska enkelspårig i sin talan om att fler jobbande kommer att lösa det allra mesta. Det var inte vad han sa, men det var den känslan jag fick när han ständigt tog upp ökad sysselsättning som lösning på både finanskris, dålig standard i välfärden, samt klimathotet (fler som jobbar leder till utveckling som kan hjälpa oss att lösa problemen, typ..).

Deltagande var företrädare för Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänster, Moderaterna, Centern och Fokpartiet. Jag blev himla besviken över att Kristdemokraterna inte dök upp, en av frågorna handlade om homoäktenskap. Jag har aldrig diskuterat det med en (kd):are live förut, och skulle verkligen vilja göra det!

Okej, Det var MIN reflektion över dagens debatt, och jag är övertygad om att de andra deltagarna uppfattade det annorlunda, men.. En sak vet jag i alla fall. Det är alltid nyttigt att lyssna på vad de andra partierna har att säga om saker och ting, men av någon underlig anledning lyckas jag alltid komma fram till att Miljöpartiets linje känns som den smartaste, mest solidariska och mest långsiktiga. 

söndag 14 december 2008

Ett träd till jul :)


Har nu inhandlat alla mina julklappar, gud så skönt. Alla julklapparna bestod av träd, i VI-skogen. Jag bestämde i höstas att jag inte skulle köpa några julklappar i år, och avsäga mig julklappar också, eftersom jag har allt jag behöver och december brukar vara den månad som jag så mkt önskar att man hade minst tre dagar till att göra allt man vill hinna med varje vecka. Jag pratade med flera kompisar om det här med presenter och vi var alla överens om att man i själva verket sällan hittar något att köpa till sina vänner som verkligen känns sådär klockrent. Vi bestämde att vi hädanefter bara ska ge bort upplevelser till varann om det inte är något speciellt personen önskar sig (vilket ofta är fallet). Vi bestämde också i familjen att inte köpa julklappar. Överkonsumtion är överskattat.

Senare under hösten insåg jag att jag borde göra något åt att jag flugit hela tre ggr under året, sjukt dumt! Då kom jag på att jag skulle avsätta 500 kr för träd i VI-skogen för att "klimatkompensera" för flygning och andra onödiga utsläpp såsom bilåkning och annat under året. Och eftersom jag inte hade några julklappar att köpa funderade jag över ungefär hur mkt jag brukar köpa julklappar för, och kom fram till att ca 500 kr nog var ungefärligt överensstämmande med min "julklappsbudget".

Alltså, idag skickade jag iväg 1000 kr till träd, jag gillar VI-skogens idé och tycker att  det är en så bra kombination att det gör skillnad både för jorden och för invånarna på den. Det känns grönt, helt enkelt. Det var dessutom den bästa för tidiga julklapp jag kunde ge mig själv, mer tid! :)

Ge bort några VI-träd du också, bli månadsgivare, köp VI-skogsstödjande julklappar, eller köp julkort med fina foton och VI-träd.

Miljöpartiet och den reella möjligheten att förbättra samhället..

..diskuterade jag och Jakob Lundgren från GU Örnsköldsvik igår, apropå f.d. språkröret Birger Schlaugs "analys" (kritik) mot Miljöpartiets utveckling. Vad som sas, eller rättare sagt sms:ades oss emellan (det är inte lätt att vara engagerad när man bor i Norrland, avstånden mellan oss aktiva GU:are är alldeles för långa;) var ganska mycket samma sak som Rasmus Ling skriver i detta eminenta inlägg. Svar på tal Schlaug. 

fredag 12 december 2008

Lästips of today

Lästips 1: Anders W skriver ett utmärkt inlägg om grön ideologi, verkligen! Man blir glad och stolt av att läsa det om man är grön, och man torde bli omvänd till grön om man nu inte redan är det! ;)

Lästips 2: Masoud Kamali om Sverigedemokraterna...

söndag 7 december 2008

Regeringssamarbete inlett

Åh, great! Nu har (V), (MP) och (S), presenterat sig tillsammans och sagt att man tänker arbeta för ett regeringsalternativ inför valet 2010. De har idag på en pressträff sagt att man tänker jobba tillsammans för ett rättvist, grönt och jämställt alternativ till den nuvarande regeringens förda politik. Härligt! Det rödgröna regeringsalternativet inger hopp om framtiden! 

lördag 6 december 2008

Bryssel, Härnösand och 5 i 12

Har inte skrivit på ett bra tag, för jag har haft så fullt upp, men tänkte nu rapportera från EU-parlamentet och torget i Härnösand. Okej, i veckan har det alltså varit fullt schema för 5 i 12-rörelsen, igår firades 20-årsjubileumet. Den 3/12 befann jag mig i parlamentet för att delta och tala på manifestationen där. Det blev en stor besvikelse. Det var i år vänstern som stod för att arrangera manifestationen, och det var inte så där väldigt väl förberett. "Innertorget" där manifestationen tidigare hållts på var så klart uppbokat när arrangörerna för en månad sen kom på att de skulle boka någonstans att vara. Därför höll vi till i ett litet konferensrum i någon avlägsen korridor i parlamentet. Det visade sig att det bara var svenska parlamentariker som blivit inbjudna, och därför beslutades ca tre minuter innan vi skulle tala att vi inte skulle hålla tal på engelska som planerat, utan istället på svenska. Det blev himla struligt i mitt huvud när jag på stående fot översatte talet från engelska till svenska samtidigt som jag talade. Det var verkligen inte ett särskilt bra tal, tur att både Sara, också från styrelsen, och Hewan från Centrum mot rasism, talade väl. 

I rummet var förutom vi, kanske ett 30-tal parlamentariker. Trist. Ett kan jag säga, att det är inte där, i ett konferensrum i parlamentet, som man förändrar världen. Men det var ändå kul att få se hur det ser ut i parlamentet. Och en nyttig upplevelse att hålla tal när man inte är förberedd och allt är struligt. Umgicks med vänsterpartister där på tisdagen, missade Jens Holm, det var lite tråkigt. Det blev en del diskussioner om politik, så klart. Kände mig lite ensam bland vänsterpartisterna. 

I Härnösand, var det igår full aktivitet hela dagen. Det var seminarium och föreläsningar på teatern, som följdes av den sedvanliga manifestationen på torget. Torget var fullsatt, stämningen var hög. Bland annat talade Anders Lago, kommunalråd i Södertälje. Jag gick också upp på trappan och sa att Härnösands manifestation slår Bryssels med lätthet. Som vanligt avslutades manifestationen med att kram fem främlingar. På kvällen fortsatte sedan aktiviteterna med en föreläsning av författaren Kristina Mattsson om papperslösa flyktingar. Sedan musik, eldshow m.m. Stämningen var grym och det var en härlig blandning av unga, gamla, och en massa olika kulturer där. Var stolt över hur många Härnösandsbor som under dagen visat att man inte heller i framtiden tänker tolerera främlingsfientlighet eller rasism. Som Stig sa: Förhoppningsvis ska 5 i 12-rörelsen inte behöva finnas i 20 år till. Men om så blir, ska vi fortsätta att kämpa för ett öppnare och mer solidariskt samhälle, för alla!

"En främling är bara en vän du ännu inte känner".

måndag 1 december 2008

GREEN ACTION!


Det händer mycket grönt omkring i världen och i Sverige just nu, det är verkligen superbra! Jag länkar till Grön Ungdoms klimatkampanjsida; Byt Mat - inte Klimat och Miljöpartiets förslag om nytänkande inom klimatdiplomatin.